Raklap megvilágítás leddel

|2012-02-04|

Régóta érdekelnek a raklapos ‘csináld magad’ ötletek, de mindeddig csak kutakodtam, nézelődtem a témában.

Kezdetnek nyáron betettem egyet a szobámba tv-néző kuckó gyanánt, kicsit felturbózandó a viszonyokat, na meg faragva a helyigényt a modern-helytakarékos-olcsó hármas jegyében. [Kép]

Akkor a szálkátlanító csiszoláson és kompresszoros portalanításon kívül nem foglalkoztam vele többet, csak rátettem egy rég hanyagolt huzatot, a hozzá kreált párnákkal (gyerekkorom világítós párnái adták a kicsik méretét, és kettő töltelékét 😀 – természetesen nem én varrtam meg a többit, a technika tanár az első varrás órán eltanácsolt jó anyám hivatásától), megörülve, hogy azok sem fogják többé a helyet, és dupla az újrahasznosítás.

Teltek a hónapok, a placc pedig persze, hogy csak hely- és porfogó lett, na meg cuccokat rápakoló alkalmatosság (végülis eredetileg erre találták ki). Na de megvilágosodtam, azaz hogy még nem. Kitaláltam, hogy ha már megürült ez a részleg, akkor illene elkezdeni új rendeltetése szerint használni.

Ekkor jött az ötlet, hogy monitor csere és új terveim (erről később) fényében javítsak a komfort érzeten, és sztereózzuk fel a helyet. Gyorsan kiábrándítottak az ehhez értők, ezért a belefúrok/belesüllyesztek/alá pakolok hangszórókat valamilyen furmányos megoldás folytán dolog gyorsan feledésbe is merült.

Elszállt a multimédiás raklapra tett vágyam a fizika törvényeinek lehervasztó ténye után. Na de nem adtam fel, és meg is találtam gyorsan (miután nem lestrapált házimozi rendszerek hangszóróit centiztettem a fél Vaterával) a legolcsóbb, legszebb és agyondicsért 5.1-et.

Innentől már biztos nyilvánvaló, hogy a két hátsó hangszórót nem spórolt vezetéke folytán helyeztem a raklap jobb és bal csücskébe, hogy mégis szóljon ott valami közelibb, fapados moziélmény-mániámat kielégítendő (már csak a kábel rengeteget kellene becsatornázni…). Viszont máris előreugrottam, de csak az érthetőség miatt, hiszen ez a hang sztori a posta miatt (és logikusságánál fogva) a címben szereplő led szerelősdi után került kipakolásra.

Szóval ott tartottam, hogy a hang irányába mentem el először tuningolás kapcsán. Hamar szöget ütött a fejembe azonban, hogy miképp is lehetne látványosabbá tenni úgy (még mindig a raklapot), hogy egy éjjeli irányzék funkciót is betöltsön, amikor épp úgy akarom (persze energiatakarékosan).

Az világos volt, hogy a ledeké a jövő, másban nem is gondolkoztam hozzáértésem nem lévén. A ledek azonban nyilván nem olcsók, ezért roppant módon örültem, amikor megtaláltam a legmegfelelőbb megoldást az 1m-es RGB led szalag nevezetű agyszüleményben. Ez a tulajdonképpen ’szereld magad kit’ azért volt tökéletes megoldás, mert egyrészt mást nem akartam megvilágítani, másrészt passzolt a felület méretéhez toldás-foldás nélkül.

Szóval kinéztem, elolvastam, megörültem, olcsón megvateráztam, aztán vártam a postást. Igen ám vezérlő+távirányító járt hozzá, de valamivel az energiát is fel kell vennie, úgyhogy rögtön rendeltem is egy adaptert, hogy megrázza a 220 (ne csak engem). Utána néztem, regisztráltam, rendeltem, érte mentem (itthon, mert az ANRO belsőépítészeti atyaúristen székhelye pont városkámban van.. – vannak még csodák, amikor már lassan szégyellek postára járni vagy átvenni).

Nos, szétnéztem a garázsban, egyből találtam cseréplécet, ami jó vékony és keskeny, adta magát a ledhez.

Ráragasztottam (öntapadós a hátoldala, nem kell semmi cucc) majd a lécet is hozzáragasztottam szilikon ragasztóval a raklaphoz. Ha netán el akarnám távolítani onnan, akkor csak le kell választani a ragasztásnál, és ezt az immár világító lécet bárhova tehetem. A raklapon középen a strapabíróság miatt is van egy masszív fa, ami tulajdonképpen a gerendája, ezért kellett így lécezni, hogy ne kelljen belefúrni ilyen apró-cseprő dolog miatt, ezért ez a megoldás.

Na és akkor a 3. szálat is behozom. A raklap az ablak alatt van, szemben a megfigyelt területtel, így konnektor sehol a környékén (egyelőre).

Természetesen nem vártam ki, hogy újabb hónapok múltán tudjam csak használni a ledem, így jó előre kitaláltam, hogy ezt a parát egy szekrény tetején végigfuttatott lengő hosszabbítóval fogom megoldani, amit nem túl elegáns módon a két szélén fogok fel-le vezetni.

Elmentem a Tescóba, de nyilván nem volt 10 m-es fehér hosszabbító (fehér a bútor), csak a tipikusan fűnyírásnál használt narancs verzió. 5 méteresből persze volt dögivel, nem is tudtam eldönteni mit csináljak.

Arra gondoltam, hogy akkor veszek két 5 méterest, ezen már ne múljon, s ha lesz konnektor, akkor majd úgyis hasznosítható lesz másra. Igen ám, de midőn ezt megvekengtem magamban ért a következő kudarc. Ugyanis a világon nem volt kitéve az ára, így mérgemben otthagytam az egészet a fenébe, mondván hogy akkor nem kell, nincs kompromisszum. Majd rendelek akkor ezt is a neten, mert már úgy látszik semmit nem lehet helyben megkapni (és tudtam, hogy találok olyat, ami szállítással is olcsóbb, mintha vennék kettőt, és még kinlódnék velük). Így is lett, eltelt közben egy hét, de megérkezett. Megörültem, létráztam, összedugtam és kész.

Ha van konnektor… akkor 2 perc és 2 sor…  😀

(Bekerült az ANRO oldalán a legjobb Egyedi LED Világítások 2013. közé.)